Dacă întrebi un fotograf dacă poate să îți dea toate fotografiile needitate de la o ședință foto, e o șansă foarte mare să spună nu. Nu o face pentru că nu vrea să ai toate amintirile ci e pentru că vrea să îți livreze cele mai bune fotografii. Fișierele RAW sunt de fapt un produs neterminat, un produs care nu se poate folosi direct, trebuie editat. Procesul de editare a unei fotografii face parte din identitatea lui artistică.  Când alegi un fotograf să îți surprindă momentele importante, îl alegi pentru că îți place cum surprinde momentele dar și cum arată produsul final. Noi folosim cadrele RAW needitate pentru a crea produsul final pentru tine și de asta vindem produsul final.

Să ceri cadrele needitate unui fotograf e ca și cum ai cere cofetarului să îți mai dea o pungă de făină pe lângă, punga de făină e doar materia primă, e un produs neterminat. Nu înseamnă nimic de unul singur. Așa cum un cofetar folosește făina să o mixeze cu alte ingrediente ca să facă un produs final, noi facem la fel cu cadrele RAW. Ele nu sunt de niciun folos de unele singure, ele sunt un produs neterminat și nu sunt vândute. Te întrebi totuși, de ce nu le poți primi, oricum fotograful nu va face nimic cu ele. Poți să faci un rău foarte mare fotografului. Dacă un client arată pozele needitate, prietenilor sau familiei, îi poate dăuna foarte mult fotografului.

Un fotograf profesionist arată munca lui cea mai bună după ce, cele mai bune fotografii au fost alese și editate pentru a fi cât mai bine puse în valoare de frumusețe și calitate. Având fotografii needitate și arătându-le prietenilor îl vor face pe fotograf să pară neprofesional și inapt. Să recunoaștem, nu orice fotografie va ieși perfect. Un fotograf va face multe fotografii din timpul ședinței – sute de ele în total. Din toate, el le va alege pe cele mai bune , cadrele care te avantajează cel mai mult și au cel mai mare potențial. Apoi le va perfecționa, le va edita până va scoate ce e mai bun din ele, echilibrat și natural. Aceste fotografii editate vor fi cele mai bune cu tine, ceea ce îți și dorești. Să înoți în sute de fotografii neediate, multe făcute în aceeași poziție, la doar la câteva minute distanță…nu ai nimic de câștigat din asta. La ședințele foto de familie facem softproofing, după ce bineînțeles, se șterg cadrele neviabile.  Așa poți alege cadrele care îți plac cel mai mult și doar acelea vor fi editate. Nu trebuie să plătești pentru fotografii care nu îți plac. Ai de asemenea ocazia de a alege cadre în plus. contracost, dacă îți plac mai multe. Munca unui fotograf e munca lui și e dreptul lui asupra imaginilor. L-ai contactat pentru că ai încredere în el și editarea ocupă un rol și timp semnificativ în imaginile finale.

Lasati un comentariu