Cineva a făcut un sondaj cu tema ”Ce te ține în loc să faci o ședință foto care e gândită să suprindă momentele reale și conexiunea dintre membrii familiei tale ? ” și așa cum se aștepta, cel mai comun răspuns a fost –  prețul. Deci, de ce e fotografia atât de scumpă într-o eră în care toți purtăm camere de înaltă rezoluție în buzunare ? Dacă cauți pe Google, îți dai seama că totul se reduce la două lucuri : cost și timp.  Să le luam pe rând…

Costurile 

Camerele foto sunt scumpe, lentilele sunt scumpe și calculatoarele, blițurile și cardurile de memorie, programele de editare și hostingul la site, recuzita pentru studio, cheltuieli lunare, salarii, taxele la stat.  Plus workshopurile și investiția în educație și lista poate continua…Nu mai punem costurile pentru reclama…De asemenea fotograful trebuie să își plătească mâncare, haine, chirie și alte necesități.  E o suma semnificativă de bani de care are nevoie înainte chiar ca ședința să înceapă.

Timpul

O ședință foto de 2 ore de fapt include: consultarea, programarea, pregătirea ședinței, comanda de recuzită, timpul până la locație, sesiunea în sine, timpul înapoi , downloadarea a câțiva gb de imagini de pe cameră pe PC, backup pe alt hard, trierea , pregătirea pentru selecție, editarea, postarea pe site, postarea pe facebook și instagram, scrierea și printarea DVDurilor, designul produselor, livrarea printurilor și a albumelor, pe lânga asta timp în plus petrecut la telefon sau pe email. Ceea ce pare o muncă de două ore e mai degrabă  una de 20 de ore. Apoi mai e experiența și îndemânarea care  e de o deosebită importanță, pe lângă costurile conducerii unei afaceri. Nu sunt ceva palpabil dar știm că fără ele, toată aparatura și timpul petrecut cu o ședință nu vor însemna nimic. Bineînțeles, poți face chiar tu fotografiile, dar sigur vei surprinde momentul și emoția așa cum o poate face un profesonist ?

Un actor cunoscut merge în cabină și face o reclamă în 5 minute. Când clientul vede factura, mirat spune ”Dar ți-a luat doar 5 minute” iar actorul răspunde ”Nu, mi-a luat 20 de ani. Tu ai văzut doar ultimele 5 minute. ”

Legenda spune că Picasso făcea o schiță în parc când o femeie s-a apropiat de el ”Ești Picasso, marele artist! Trebuie să îmi faci portretul!Insist !” așa că Picasso a fost de acord. După ce a studiat-o un moment, a folosit doar un creion pentru a-i face portretul și i-a dat femeii opera de artă. ”E perfect !” a zis ea ”Ai reusit să îmi surprinzi esența cu o singură schiță, dintr-o singură mișcare.Mulțumesc !Cât îți datorez?” ”Cinci mii de dolari.” a zis artistul. ”Dar…ce? ” a zis indignată femeia ”Cum vrei atât de mulți bani pentru acest portret? Ți-a luat doar o secundă să îl desenezi.” Picasso a răspuns ”Nu doamnă, mi-a luat o viață întreagă”.

Mulți se întreabă ” De ce trebuie să plătesc atât de mult pentru fotografii ? ” și răspunsul simplu e : nu trebuie. Fotografia profesională e un produs de lux, ca și o geantă Louis Vuitton, roșiile organice, un IPhone nou sau o cafea Starbucks. Nu toți au nevoie de Louis Vuitton, chiar și din oamenii care au nevoie de o poșetă. Putem de asemenea să luam cafea din alte locuri decât Starbucks. Doar câțiva oameni au nevoie de serviciile unui fotograf. Mulți dintre noi trecem prin viața fără să avem nevoie de el. Dacă te gândești bine, nu ai nevoie de fotograf nici în ziua nunții. Tot te poți căsători. Dar peste 20 de ani amintirile din acea zi vor fi încețoșate și când copiii tăi te vor întreba cum a fost vei putea doar vag să le descrii. Asta e pentru ce plătești de fapt – amintirile tale. Posibilitatea de a merge din nou în timp.

Valoarea

Cheltuim bani pe lucruri care au valoare pentru noi. Luxuri de zi cu zi. Gadgeturi noi care ne ajută de-a lungul zilei, vacanța la care am visat, cafeaua de dimineața de la Segafredo care ne ține treji, țigările care ne destresează, cina cu prietenii din weekend fără de care nu putem trăi, să ne facem manichiura și freza, mobilă nouă, o grămadă de jucării pentru copii doar pentru că nu putem zice ”nu” și așa mai departe.

Imaginează-ți o formație care merge să cânte în club sâmbăta seara. Membrii ei vin cu o mașină de 400 Euro dar duc cu ei aparatură care valorează mii. Mașina e veche pentru că pe ei nu îi intreresează mașinile dar le pasă în schimb de muzică. Cu toții valorizăm unele lucruri mai mult decât celelalte. E doar despre a alege pe ce e important să cheltuim banii și amintirile tale sunt unul din aceste lucruri. Adevărul e că atunci când sunt întrebați ce obiect ar salva dintru-un incendiu, în topul listei sunt fotografiile de familie. E interesant că în momente de panică am salva mai degrabă fotografiile de familie decât bijuteriile scumpe. Acest impuls de a salva amintirile noastre e o forță puternică care ne spune ce rol imoprtant joacă fotografia în viața noastră. Valoarea fotografiilor de familie trece peste preț și crește odată cu timpul. Aș merge mai departe și aș spune că fotografiile cu familia mea sunt cele mai de preț lucruri pe care le am în casă.

De ce este fotografia de familie atât de scumpă ? Deoarece, costul creării unei fotografii este foarte mare. Și de ce ai vrea să cheltui atât de mulți bani pentru ea? Pentru că, prețul pe care îl plătești pentru că nu le ai, e mult mai mare.

Lasati un comentariu